Няколко държави в ЕС предлагат да се забрани вносът на руско

...
Няколко държави в ЕС предлагат да се забрани вносът на руско
Коментари Харесай

ЕС обмисля да се откаже от руското ядрено гориво

Няколко страни в Европейски Съюз оферират да се забрани вносът на съветско нуклеарно гориво, заяви Българска телеграфна агенция, като се базира на Ройтерс. Досега Европейски Съюз е наложил възбрана на съветските въглища, която ще влезе в действие от август. Обсъжда се и шести пакет наказания,  който ще бъде признат идния месец и може да включва отвод от съветски нефт. За природния газ се водят разногласия, тъй като Германия, Австрия и други страни са твърде подвластни от вноса му от Русия.

Досега обаче не бе повдиган въпросът за отвод от съветско нуклеарно гориво. Атомните електроцентрали в Източна Европа, в това число и в България, разчитат на компанията " Росатом " както за импорт на нуклеарно гориво, по този начин и за връщане на отработеното гориво за безвредно съхранение в Русия.

Съединените щати, които към този момент се отхвърлиха от всички съветски изкопаеми горива, към момента се въздържат от възбрана на съветското нуклеарно гориво. Сенаторът републиканец от щата Уайоминг Джон Барасо прикани администрацията на президента Джо Байдън да направи и тази крачка. В, оповестено преди седмица от вестник " Уолстрийт джърнал ", той обърна внимание, че " 90% от урана, който зарежда електроцентралите в Съединени американски щати, е вносен, като Русия е третият по величина снабдител. " Миналата година вносът на съветски уран е коствал на Съединени американски щати съвсем 1 милиарда $ и тези пари биха могли да служат за финансиране на военната машина на президента Владимир Путин, показва сенаторът.

ДРУГО ГОРИВО В " КОЗЛОДУЙ "

АЕЦ „ Козлодуй ” и „ Уестингхаус Електрик Швеция “ подписаха през април 2021 година контракт за създаване на разбори на сигурността за лицензиране и внедряване на различен вид нуклеарно гориво за блок 5 на нуклеарната централа в Козлодуй. Според известието на Министерския съвет договорът слага началото на втория стадий от процеса по лицензиране на нуклеарно гориво за 5-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ в осъществяване на програмата за диверсификация на доставките. 

До 2025 година „ Росатом “ ще продължи да доставя нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " според контракта, подписан в края на 2019 г. До момента реакторите ни разчитат единствено на доставките на съветско гориво.  

Американската „ Уестингхаус “ от 2018 година доставя нуклеарно гориво, което в действителност се прави в Швеция, за няколко вида реактори в Украйна. Съединени американски щати предстоящо желаят да разширят географията на доставките си в Европа и от дълго време договарят с България.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР